De KNSB-gewesten Groningen, Friesland, Drenthe en Oost (Overijssel en Gelderland) hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor het organiseren van een regionale marathoncompetitie. De regionale competitie bestaat uit tien wedstrijddagen van vier aparte wedstrijden en competities op de ijsbanen van Groningen, Leeuwarden, Heerenveen, Enschede en Deventer.

De organisatie van de regionale competitie is opgedragen aan de werkgroep Marathonschaatsen Regio Noord/Oost. De afzonderlijke wedstrijden daarentegen, worden georganiseerd door de baancommissies van de betreffende ijsbanen. Deze baancommissies staan onder leiding van de marathon-baancontactpersoon die wordt aangewezen door het betreffende KNSB-Gewest. De werkgroep Marathonschaatsen Regio Noord/Oost heeft geen enkele jurisdictie over deze wedstrijdorganisatie, het is aan de lokale organisatie om bijvoorbeeld te beslissen over zaken als afgelastingen bij slecht weer, aangepaste veiligheidsprocedures, en dergelijke.

De werkgroep gebruikt de website marathonschaatsenregiono.nl voor de communicatie met de rijders en rijdsters. Met behulp van het interactieve deel van deze website kunnen rijders en rijdsters zich aanmelden voor de regio competitie.