Opheffen aparte damesgroep

Vanuit de landelijke KNSB wordt hard gewerkt aan het organiseren van een volwaardige landelijke Dames-beloften competitie in seizoen 2020/2021. En dat betekent dat rijdsters die aan die competitie gaan meedoen, niet meer mogen meedoen aan regionale wedstrijden. Als gevolg daarvan blijven er naar de inschatting van het Regio NO bestuur te weinig rijdsters over. Afgelopen seizoen reden er in de negen wedstrijden tussen de 20 en 35 (gemiddeld 27) rijdsters mee; als je daar de beloften rijdsters aftrekt, blijven er maar 14 tot 23 rijdsters over (gemiddeld 17). Met zo’n gering aantal rijdsters is de kans groot dat gaandeweg het seizoen de hele groep opdroogt.

Een vreemde tijd om het over schaatsen te gaan hebben, terwijl we in Nederland en Europa te maken hebben met de gevolgen van het Covid-19 virus. Gelukkig zijn de quarantaine maatregelen van de overheid inmiddels behoorlijk versoepeld en is er ook nog steeds het voornemen van het kabinet om binnensporten vanaf 1 september weer toe te gaan staan. Maar dat is alles onder voorbehoud van de ontwikkelingen inzake de volksgezondheid. Al met al is het dus nog onzeker of we vanaf oktober 2020 weer aan marathonschaatsen kunnen gaan doen. Zijn de ijsbanen straks (allemaal) weer open? We gaan er vanuit.

Mogen we weer marathonwedstrijden organiseren? En zo ja, mogen we dan ook regionale wedstrijden met sporters uit heel noordoost Nederland organiseren? En – minstens zo belangrijk – is het eigenlijk wel verantwoord voor de gezondheid van onze deelnemers? Als Regio NO bestuur kunnen we alleen maar afgaan op de adviezen van het RIVM en ons conformeren aan de besluiten van het kabinet en de KNSB. Maar wat we wel zeker weten is dat als we nu niet beginnen, we in seizoen 2020/2021 helemaal niet meer aan Regio NO marathons toe komen. Vandaar dat we toch maar gewoon doen alsof er niets aan de hand is. Afblazen kan altijd nog.

Voor volgend seizoen gaan we in de Regio NO werken met vijf gemixte NO-competities: NO-1 t/m NO-4. En een nieuwe instap-/instroomgroep NOI. Daar zijn twee redenen voor: de huidige NO-2 groep werd door de rijders als te groot ervaren en we willen ruimte maken voor de regionale dames rijdsters. De huidige deelnemers worden administratief als volgt verdeeld:

  • Deelnemers uit de oude NO-1 gaan naar de nieuwe NO-1.
  • Deelnemers uit de oude NO-2 die in seizoen 2019/2020 bij de eerste veertig van het “gecorrigeerde klassement” stonden, gaan naar de nieuwe NO‑2.
  • Deelnemers uit de oude NO-2 die in seizoen 2019/2020 niet bij de eerste veertig van het “gecorrigeerde klassement” stonden, gaan naar de nieuwe NO-3. Dit is dus inclusief deelnemers die geen punten hebben gehaald.
  • Deelnemers uit de oude NO-3 gaan naar de nieuwe NO-4.
  • Deelnemers uit de oude NO-D (dames) gaan naar de nieuwe NO-3.
  • Deelnemers die beginnen met marathonschaatsen. Instromers NOI.

Deze eerste indeling is indicatief en gebaseerd op de rondetijden zoals die afgelopen seizoen zijn gerealiseerd door de oude NO-1, NO-2, NO-3 en NO-D. Bij de (voor)inschrijving voor de competitie krijgen rijders de mogelijkheid om een andere competitie te kiezen. Dat wil zeggen dat je je ook voor bijvoorbeeld de nieuwe NO-2 of de nieuwe NO-4 kunt opgeven. Je kunt ook na één of twee wedstrijden aan een baancontactpersoon aangeven dat je graag van competitie wil wisselen. Overigens bestaat deze keuzemogelijkheid natuurlijk ook voor de mannelijke deelnemers van de competities.